...
Elisabeth Rasmusson er lettet over løslatelsen. Foto: Flyktningshjelpen

– Ikke kontakt fra kidnappere

Oslo (ANB-NTB): Flyktninghjelpen har ikke blitt kontaktet av noen som hevder å stå bak bortføringen av de fire savnede hjelpearbeiderne, ifølge generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

Publisert 01.07.2012 kl 15:45 Oppdatert 01.07.2012 kl 17:18

Tips en venn på e-post:

– Det er ikke kommet noen krav. Ingen har kontaktet oss og påstått at de har våre kolleger, sa generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen på en pressekonferanse i Oslo søndag ettermiddag.

Hun kom søndag hjem til Norge etter å ha unnsluppet fredagens angrep på en av organisasjonens bilkolonner.

Etter angrepet har Flyktninghjelpen jobbet sammen med sine lokale kontakter både i Kenya og Somalia for å skaffe så mye informasjon som mulig om det som skjedde.

– Noe informasjon tyder på at de er i Kenya, annen informasjon tyder på at de er i Somalia. Vi kryssjekker og prøver hele tiden å bekrefte opplysningene, men på det nåværende tidspunktet kan vi ikke bekrefte hvor de er eller hvem som har gjennomført angrepet, sier Rasmusson.


Angrepet i leiren

– Det bildet som sitter igjen på netthinnen min er at noen kommer løpende mot oss og skyter. Min bil kjørte i midten av de tre, og jeg ser på venstre side at menn med pistoler kommer løpende skrått mot bilen. Sjåføren svingte skarpt av veien, gjennom et buskas og tvers gjennom et gjerde, forteller Rasmusson til NTB.

– At to biler var borte og fire hjelpearbeidere savnet fikk vi vite på politistasjonen litt senere. Da tenkte jeg at «det kan ikke være mulig at dette skjer med oss. Hva gjør jeg nå?».

Hun tok raskt kontakt med kontoret hjemme i Norge, og en krisestab i Nairobi har siden angrepet samarbeidet tett med både FN og kenyanske myndigheter.


Ikke vakter

Flyktninghjelpens bilkolonne ble angrepet mens den var på vei mellom to av prosjektene organisasjonen driver i den enorme flyktningleiren. Andre hjelpeorganisasjoner hadde vært i samme område tidligere samme dag, og veien bilene kjørte på regnes vanligvis som trygg. Flyktninghjelpen hadde valgt å ikke ha med seg væpnede vakter.

– I Dadaab er ikke politieskorte noen garanti. Noen ganger kan sikkerhetsstyrkene være mål for angrep. Det har vært tilfeller av veibomber som var rettet mot politiet, sier Rasmusson. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Rekordvekst på romeriksveiene

Biltrafikken vokser sterkere enn noen gang det siste tiåret på flere av veistrekninger på Romerike. Befolkningsveksten må ta mye av skylda.

Familie våknet av fremmed mann og kvinne inne i huset

Ble vekket av at det smalt i utgangsdøra.

...

Politiet rykket ut med væpnede styrker etter smell fra eksospotte

Frykten for at det var skudd naboene i Fet hadde hørt førte til full utrykning. Virkeligheten var harmløs.

...
Terningkast: 4

Essensen av lokal kulturproduksjon ...

ANMELDELSE

«Trollhalen», Instruktør, manus og musikk: Turid Lisbeth Nygård. Koreografi: Mariell Berg. Lyd og lys: Morten Breifjell og Ken Dahle. Musikere: Palle Wagnberg, Eirik Berg Svela, Mariuus Andrè Olsen, Lars Frank. Skedsmo samfunnshus. Spilles også lørdag og søndag.