...
- Al-Qaida planlegger angrep med norsk terrorist, i følge avisa Sunday Times. ILLUSTRASJONSFOTO. Foto: FORSVARET

– Planlegger angrep med norsk terrorist

Al-Qaida planlegger å bruke sin norske rekrutt til et angrep på et amerikansk passasjerfly, skriver avisa Sunday Times.

Publisert 01.07.2012 kl 10:17 Oppdatert 01.07.2012 kl 10:22

Tips en venn på e-post:

Avisa skriver at den norske konvertitten som skal ha fått opplæring i terrorisme i Jemen, trolig er utvalgt til å gjennomføre det planlagte angrepet i oppløpet mot OL i London denne sommeren.

Ifølge Sunday Times er det etterretningstjenester som er kilde til opplysningene.

«Den norske rekrutten går under det islamske navnet Muslim Abu Abdurrahman. Han skal være i 30-årene og har et rent rulleblad», skriver avisa.

Ifølge Sunday Times konverterte han til islam i 2008, ble raskt radikalisert og reiste deretter til Jemen der han tilbrakte flere måneder for å gjøre ferdig sin trening hos al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

Han var trolig i Azzan i det sørlige Jemen, som har vært AQAPs hovedkvarter, inntil forrige måned da han forflyttet seg til Dammaj mot grensa til Saudi-Arabia.

I forrige uke ble det meldt at to britiske muslimske menn fra London ble drept i kamper i det samme området.

Fjerde forsøk

Meldingene om planene bekrefter frykten hos amerikansk og britisk etterretning om at al-Qaida søker å rekruttere radikalisert vestlig ungdom som kan gå lettere gjennom den strenge sikkerheten på flyplassene.

CIA avdekket et lignende komplott for å sprenge et fly på vei til USA i mai i år, angivelig ved å bruke en dobbeltagent som infiltrerte grupperingen og meldte seg frivillig til oppdraget.

Første gang AQAP skal ha stått bak en lignende plan, var i 2009, da den såkalte underbuksebomberen, en ung nigerianskfødt britisk student, ble tatt da han forsøkte å sprenge et amerikansk fly i lufta før landing i Detroit.

AQAP mistenkes også for å stå bak da to bomber gjemt ble sendt i printere med fly til Chicago. De ble fanget opp i Dubai og i Storbritannia.

Etterretningskildene sier til Sunday Times at det siste plottet ikke er rettet mot OL som sådan, men at det er ledd i AQAMs gjentatte forsøk på å ramme amerikanske fly.

– Det er en plan på gang uavhengig av OL. Det eneste som knytter dette til OL, er at det er i ferd med å skje, sier en britisk regjeringstalsmann, ifølge Sunday Times.

AQAP har aldri hatt britiske interesser som mål, men det betyr ikke at ikke briter ville bli rammet i et angrep på amerikanske mål.

Holder tett

Britisk etterretning ville i forrige uke ikke si noe mer om planene, tidsplanen, målet eller hvordan de var kommet over opplysningene. Heller ikke ville de si noe om hva som ble gjort for å avverge et angrep.

Spekulasjonene gikk på at opplysningene ble lekket fordi de hadde mistet sporet av nordmannen og håpet at informasjonen skulle gi dem kontakt igjen.

I forrige uke uttrykte sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI5. Jonathan Evans, bekymring for strømmen av radikaliserte unge muslimske menn fra vestlige land til treningsleirer for terrorisme i Jemen, Somalia og afrikansk Sahel.

Evans sa at strømmen i de siste årene har skiftet fra Afghanistan og Pakistan etter at Vesten har lykkes i å ramme al-Qaidas ledelse der. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Det må da være grenser for smålighet

Ingfrid O. Tveit i Ullensaker Frp ble provosert da hun ble oppfordret til å være bøssebærer for NRKs TV-aksjon. Både politikere og i sosiale medier reagerer man på Frp-politikerens utspill.

– Det fyller hele hjertet og sjela mi med glede

Gina Nordby går fra rom til rom og holder intimkonserter for eldre.

...

Han kan få en Oslo-gate oppkalt etter seg

En 100 år gammel regel blir brutt når Aker Brygge kaller opp en ny gate etter en nålevende person. Lillestrømling Øyvind Rustad (24) er blant de nominerte.

...

Disse bør du styre unna

Sjekk hvilke dekk du ikke bør bruke når det er vinter i Norge.