– Al-Qaida viser muskler

Et selvmordsangrep i Jemen har tatt nesten 100 menneskeliv.

Publisert 21.05.2012 kl 18:00 Oppdatert 21.05.2012 kl 18:39

Tips en venn på e-post:

President Abdrabuh Mansur Hadi lover at landets sikkerhetsstyrker vil slå hardt til mot folkene bak mandagens angrep. Ifølge en politikilde kan det ikke utelukkes at aksjonen var et forsøk på å drepe Jemens forsvarsminister og forsvarssjef, som begge var nær stedet der det smalt.

– Våre væpnede styrker og sikkerhetstjenester vil bli hardere og mer besluttsomme i jakten på terrorister, het det ifølge Reuters i en kunngjøring fra president Hadi mandag.

– Dette er al-Qaidas måte å vise seg fram på, sier en norsk ekspert, som likevel tviler på at al-Qaida er på offensiven.

Ingen hadde mandag ettermiddag tatt på seg ansvaret for det blodige angrepet mot regjeringssoldater i hovedstaden Sanaa på formiddagen. Men ifølge en polititalsmann var angrepet al-Qaidas verk.

– Angrepet bærer alle al-Qaidas kjennetegn, sier politikilden til nyhetsbyrået AFP.

Det er Jemen-kjenner Stig Jarle Hansen enig i.

Hansen, som er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, sier angrepet ikke var uventet. Myndighetene i landet innledet nylig en offensiv mot al-Ansar-al-Sharia, som er al-Qaidas gren i Jemen, og som også har allierte blant flere stammer sør i landet.

– Al-Qaida vil vise at de er sterke, og dette er den enkleste måten for dem å gjøre det på, forklarer Hansen til NTB.

– Selvmordsangrep er effektivt, og det koster al-Qaida mindre å gjennomføre et slikt angrep i hovedstaden Sanaa enn sør i landet, der regjeringsstyrker prøver å være på offensiven, sier han.

Selvmordsbomber i uniform

Opplysninger om hvor mange som ble drept mandag, varierte mellom 60 og 100, men det er uansett det dødeligste siden president Abdrabuh Mansur Hadi overtok makten i landet i februar.

Angrepet skjedde mens regjeringssoldater øvde til en militærparade. Politiet og militæret opplyser at selvmordsaksjonisten selv var kledd i militæruniform, og at han detonerte sprengstoffet midt i gruppen av soldater mens de øvde på paraden.

Øyenvitner forteller om et svært kraftig smell og om at avrevne kroppsdeler ble spredt rundt i et stort område.

De fleste ofrene skal ha vært soldater. Paraden de øvde til, skulle vært holdt tirsdag for å markere Jemens nasjonaldag, til minne om gjenforeningen mellom den sørlige og nordlige delen av landet.

Svekket regjeringshær

Angrepet skjedde ti dager etter at regjeringsstyrker innledet en storoffensiv mot al-Qaida i Abyan-provinsen sør i landet. Ytterliggående islamister har det siste året tatt kontroll over en rekke byer i dette området, blant annet provinshovedstaden Zinjbar.

Al-Qaida er blitt kraftig svekket mange steder i den arabiske verden, både før og etter den arabiske våren. Men i Jemen og Somalia står de militante islamistene fortsatt sterkt.

– I Jemen er de sterke i den forstand at de klarer å holde fast på territoriene sine, forklarer Hansen.

Når det gjelder al-Qaidas sterke posisjon i det sørlige Jemen, mener Hansen det skyldes vel så mye at regjeringshæren er svekket av korrupsjon og indre splid som at gruppen selv er på offensiven.

– Myndighetene i Jemen kontrollerer lite av landet. Særlig i sør er det mange stammekontrollerte områder der befolkningen støtter al-Qaida, og der al-Qaida lett kan «forsvinne».

Tror ikke på spredning

Hansen mener det er vanskelig å spå om al-Qaidas sterke posisjon i Jemen og Somalia kan spre seg til andre land i regionen og føre til ny oppblomstring av terrornettverket.

– Men jeg tror ikke de har et stort spredningspotensial, sier Hansen.

– Al-Qaida i Jemen får mye støtte fra al-Shabaab i Somalia, og nettverket har store «muligheter» lokalt. Ulempen er at de har mye oppmerksomhet rettet mot seg, og er under sterkt press fra blant annet USA. Vi vil helt klart se økning i angrep fra amerikanske droner i Jemen framover. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Fikk sparken etter at han giftet seg med russiske Anna

Kona utgjorde en så stor trussel mot rikets sikkerhet at mannen fikk sparken fra jobben i Forsvaret. Nå blir det rettssak.

– To kvinner og et barn raidet kjøpesenter

De tre mistenkte tjuvraddene nøyde seg ikke med å «besøke» én butikk.

Valgte enklere vri på Elveparken

...

Planen om et grønt sentrum går inn i en ny fase, etter at politikerne i går valgte å gå videre med en forenklet utgave av det opprinnelige konseptet.

Plutselig bryter radiokjendisene ut i allsang

Det starter med en solosang og litt halvbrydde blikk fra nabobordene. Så tok det helt av på Oslo Lufthavn.