...
Posttraumatisk stresslidelse er mest vanlig, men ofre og berørte etter 22. juli kan være utsatt for en rekke andre psykiske lidelser og tilstander, ifølge psykiater og psykolog Are Holen. Foto: Torbjørn Hobbe/ANB

– Kan få ulike reaksjoner

Posttraumatisk stresslidelse er mest vanlig, men ofre og berørte etter 22. juli kan være utsatt for en rekke andre psykiske lidelser og tilstander, ifølge psykiater og psykolog Are Holen.

Publisert 20.06.2012 kl 14:48 Oppdatert 20.06.2012 kl 14:51

Tips en venn på e-post:

I rettssaken mot Anders Behring Breivik onsdag gikk han gjennom de relevante diagnosene man ser etter hos personer som har vært gjennom en slik hendelse.

Tilpasningsforstyrrelse, depresjon og panikkangst kan være eksempler. Andre opplever dissosiasjon, det vil si at de kobler seg fra den belastende situasjonen, de blir fjerne og apatiske.

– Vi ser det oftere hos yngre enn hos eldre. Det er hjernens måte å reagere på, det er som naturens egen bedøvelse, sa Holen.

Noen opplever at den psykiske belastningen gir seg utslag i kroppslige plager som vondt i nakken, hodet og brystet. Andre får en slags trøtthetstilstand der de ikke orker noe.

Det er noen kriterier - ett eller flere - som må være til stede før en person kan være utsatt for posttraumatisk stressforstyrrelse. Det kan være at man har vært i livsfare, at man har mistet noen i nær familie og flere andre ting.

– Jeg vil si at alle i regjeringskvartalet og umiddelbar nærhet oppfyller stresskravet. Det gjelder også alle på Utøya, sa Holen.

Det samme gjelder de etterlatte, foreldre og søsken. Også pårørende til skadde kan ha slik opplevelse, med den usikkerheten og spenningen de var utsatt for.

Personer som ga bistand kan også ha vært utsatt. Holen anså at dette gjelder i noe mildere grad for profesjonelle hjelpemannskaper enn for de frivillige. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Akkurat nå!

Væpnet ran på bensinstasjon

Tips oss: Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Politiet søker etter en gjerningsperson som truet betjeningen med pistol. Ransmannen skal også ha utøvd vold mot mannen som var på jobb.

...

Prishopp fra 400 til 11.155 kroner årlig

Tomtefesteavgiften til ekteparet Petter og Linda Gulbrandsen øker med 2688,75 prosent. Fra å betale 400 må de nå betale 11.155 kroner til kommunen.

– Flere biler måtte vike for bilist som tok uvettige forbikjøringer

Politiet lette etter vinrød bil, men fant ingen.

Ny Haglund-kontrakt kan avgjøre LSK-framtida

Petter Vaagan Moen har ennå ikke blitt enig med LSK om ny kontrakt. Han letter ørlite på sløret hvorvidt Magnus Haglund fortsetter som trener har betydning.