...
I helgen møtes Norsk Flygelederforening og arbeidsgiveren Avinor, representert ved Spekter, hos Riksmekleren. Blir det ikke enighet innen fristen ved midnatt natt til mandag, er det fare for kaos ved en rekke flyplasser. Foto: Vidar Ruud, ANB/Arkiv

– Møt opp på flyplassen

Forbrukerrådet anbefaler passasjerer å møte opp på flyplassen selv om det skulle bli streik blant flygelederne fra mandag morgen.

Publisert 27.06.2012 kl 14:57 Oppdatert 27.06.2012 kl 15:01

Tips en venn på e-post:


Fakta om flygeledere

  • Flygeledernes arbeidsoppgave er i hovedsak å sørge for rask og effektiv trafikkavvikling for luftfartøy i luften og på bakken, samt å forhindre sammenstøt mellom dem
  • Flygelederne jobber enten i kontrolltårn ved flyplassene, ved en innflygingskontroll eller en områdekontroll
  • I Norge er det Avinor som står for utdanningen av flygeledere. Alle de rundt 500 flygelederne her i landet jobber i Avinor eller i datterselskapet Oslo Lufthavn
  • Flygelederne er organisert i Norsk Flygelederforening. Etter brudd i årets tarifforhandlinger møter foreningen arbeidsgiverorganisasjonen Spekter hos Riksmekleren lørdag. Blir det ikke meklingsløsning innen fristen ved midnatt natt til mandag, kan det bli streik. (Kilder: Wikipedia, NTB) (ANB-NTB)

Samtidig minner rådet om rettighetene man har som reisende.

I helgen møtes Norsk Flygelederforening og arbeidsgiveren Avinor, representert ved Spekter, hos Riksmekleren. Blir det ikke enighet innen fristen ved midnatt natt til mandag, er det fare for kaos ved en rekke flyplasser.

– Folk bør møte opp på flyplassen, sjekke med flyselskapet eller besøke Avinors nettsider, forklarer kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Han ber folk legge merke til at rettighetene også gjelder hvis folks flyreiser rammes av streiken. For eksempel kan man kreve mat og drikke hvis flyet er forsinket. Hvor mye det må være forsinket for at regelen skal slå inn, avhenger av flygingens lengde og varierer mellom to og fire timer.

– Hvis flyet blir innstilt, har du rett til å få pengene tilbake. Du kan også velge alternativ transport hvis det for eksempel settes opp busser, eller du kan velge å få reise til et annet tidspunkt, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Han råder folk til å ta vare på kvitteringer.

– Flyselskapene pleier å være greie på slike saker. Men hvis de ikke er det, så spar på kvitteringer for mat eller andre utgifter, og så kan du ta det opp med Flyklagenemnda i ettertid, sier Halsos.

Overnatting

Rådet er også å ta kontakt med flyselskapet hvis man har behov for overnatting som følge av forsinkelse.

– Hvis du må overnatte, ta kontakt med flyselskapet på forhånd, for det kan hende at det har ordnet hotell. Kundene har et ansvar for å begrense ekstraomkostningene. Du kan ikke straffe flyselskapet med å kjøpe en ekstra dyr middag eller velge et ekstra dyrt hotell. Men hvis det er bare ett hotell som har overnattingsplass, skal man i teorien få dekket dette, forklarer Martin Skaug Halsos. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Dette vil jeg gjøre resten av livet

Ballettdanser Emmeline Jansen (18) har reist langt for å oppfylle dansedrømmen sin.

...

Her har tiden stått stille i over 40 år

Toppblogger Anette-Marie Antonsen lo da hun så boligannonsen. Likevel endte hun opp med å kjøpe en fullstendig intakt 70-tallsleilighet.

– Hun lager mye lyd for å skremme oss, men hun er veldig snill

I september ble det funnet en skadet flaggermus i Lillestrøm sentrum. Siden den gang har Flaggermusen Hanne fått stell og mat hos Flaggermusmottaket i Nittedal. I kveld ble den sluppet løs fra kirketårnet i Lillestrøm kirke

Politiet: – Mann (93) ranet i sitt eget hjem

Tips oss: Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Politiet er på jakt etter et par i 40-50 åra som skal ha ranet en 93 år gammel mann i sitt eget hjem i ettermiddag.