...
Trine Skei Grande mener det blir lagt merke til ute i verden at Norge ikke lenger er i front når det gjelder menneskerettighetsspørsmål. Foto: Terje Pedersen, ANB

– Støre må bli tydeligere

Venstre-leder Trine Skei Grande anklager utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for ettergivenhet overfor Russland.

Publisert 16.06.2012 kl 16:27 Oppdatert 17.06.2012 kl 09:48

Tips en venn på e-post:Hun mener det blir lagt merke til ute i verden at Norge ikke lenger er i front når det gjelder menneskerettighetsspørsmål.

– Mens dørene til Russland er blitt åpnere i løpet av de årene som Støre har vært utenriksminister, så har vi også gått stillere og stillere i dem. Det blir mindre og mindre kritikk, sa Skei Grande i en tale til partiets landsstyre i Halden lørdag.

– Det er stor forskjell på å ha en utenriksminister som setter verdier som det fremste målet, og en utenriksminister som først og fremst er opptatt av å skaffe nye oljekontrakter, la hun til.

Fredag slo Helsingforskomiteen fast i et brev til Støre at Norge må si tydeligere ifra og kritisere måten Russland behandler opposisjonelle og aktivister på.

Nye lover som «undergraver retten til å holde politiske markeringer», og politiaksjoner mot opposisjonsledere foran en massemønstring denne uken bekymrer organisasjonen.

– Vi ber deg ta opp disse temaene både i relevante flernasjonale forum og i tosidige møter med russiske myndigheter, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i brevet.

Støre sier han deler Helsingforskomiteens bekymring for at forsamlingsfriheten i Russland er under press.

– De nye lovendringene, som gir myndighetene mulighet til å ilegge demonstranter og demonstrasjons-arrangører betydelig høyere bøter, gjennomgås nå av Europarådet for å undersøke om lovene er i tråd med Russlands internasjonale forpliktelser. Det er en viktig gjennomgang, skriver han i en e-post til NTB sendt fredag.

– Husundersøkelsene sist mandag, og arrestasjonene i etterkant av demonstrasjonene 6. mai, er urovekkende, legger Støre til.

Norge tar med jevne mellomrom opp brudd på grunnleggende rettigheter med russiske myndigheter, men et stadig tettere næringslivssamarbeid gjør det vanskeligere å kritisere Russland, mener analytikere.

– Vi vil fra norsk side ta opp med russiske myndigheter vårt syn på den siste tids utvikling og understreke at vi forventer at Russland overholder sine internasjonale forpliktelser. Fra norsk side tar vi også jevnlig opp våre bekymringer for menneskerettighetenes stilling i Europarådet og OSSE. Dette vil vi fortsette med, sier Støre. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Tvang gutt til å slikke gulvet rent

– Alvorlige handlinger over lang tid, sier bistandsadvokat.

...

Fant et lass med tyvegods

– Når alt som blir brukt er stjålet, er noe galt, sier politiet.

Novair: Deler av dekket løsnet

Charterselskapet Novair opplyser at flyet ikke punkterte, men at deler av dekket løsnet og traff vingen da flyet på vei til Chania måtte snu og nødlande på Gardermoen søndag.

Høye hekker er farlige feller

Høye hekker fører til uoversiktlige kryss og dermed trafikkfarlige situasjoner. Kommune, veivesen og Trygg Trafikk ber nå romerikinger finne fram hagesaksa og gjøre sikten fri.