...
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Vidar Ruud, ANB

Avviser å ha begått habilitetsbrudd

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det var riktig av ham å ikke be om å få sin habilitet vurdert da UD bevilget 6 millioner i 2008 til Senter for nordområdelogistikk.

Publisert 20.03.2012 kl 16:58 Oppdatert 20.03.2012 kl 16:58

Tips en venn på e-post:

Grunnen er at Utenriksdepartementet og han selv har forholdt seg til og innvilget pengene til Norges Rederiforbund, understreket Støre på en pressekonferanse i departementet tirsdag.

– Utenriksdepartementet fikk en søknad fra Norges Rederiforbund om støtte til opprettelse av et slikt senter. Søknaden ble behandlet på vanlig måte i UD, og etter en måneds tid ble søknaden innvilget, sa Støre.

Saken eksploderte tirsdag etter at Dagbladet skrev at Støre hadde gitt støtte til en personlig venn, reder Felix Tschudi, som eier Tschudi Shipping Company AS.

– Jeg har ikke hatt møter eller planlegging med ham om dette senteret, understreket Støre om forholdet til Tschudi i denne saken.

– Utenriksdepartementet har forholdt seg til Norges Rederiforbund og har behandlet søknad fra Norges Rederiforbund. Jeg har ikke noe habilitetsspørsmål knyttet til mitt forhold til Norges Rederiforbund, vektla utenriksministeren.

Støre avviste at han likevel burde ha fått sin habilitet vurdert.

– Jeg har forholdt meg til det at Utenriksdepartementet har inngått en avtale med Norges Rederiforbund. Det har ikke vært beslutninger på mitt bord i denne saken knyttet til den personen eller selskapet han representerer. At det selskapet og han har investert i dette selskapet, er noe Utenriksdepartementet ikke har hatt noen formell beslutning knyttet til. Og da mener jeg at det ikke var en relevant problemstilling for meg.

Støre benekter ikke at han på et tidspunkt kjente til Tschudis engasjement i Senter for nordområdelogistikk. Han framholdt at han har kjent Tschudi i mange år, og omtalte ham som en «ledende aktør» i nordområdene og Nordvest-Russland i 20 år.

– Så at han har vært aktivt engasjert i utviklingen der, det har jeg visst om, sa Støre.

– At han kom inn i forbindelse med Rederiforbundet fra næringens side og sa at han var villig til å støtte dette kunnskapssenteret, det var Utenriksdepartementet kjent med, sa Støre.

Og på spørsmål om han selv var kjent med det, svarte utenriksministeren:

– Ja, da senteret ble etablert, var jeg kjent med det.

På et fotografi fra åpningen av senteret i Kirkenes i slutten av november 2008, gjengitt i en melding på hjemmesiden til Universitetet i Nordland, er utenriksminister Støre avbildet sammen med blant andre reder Felix Tschudi.


Kontrollkomiteen

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), sier til TV 2 at utenriksministeren burde fått foretatt en habilitetsvurdering.

Støre kommenterte ikke dette direkte, men sa at han i forbindelse med den kommende rapporten fra UD om tilskuddsforvaltningen, og i lys av interessen for den nye saken, vil legge ved relevant dokumentasjon rundt opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk.

Det vil skje når UD sender over materialet om noen dager, lovet Støre. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Selger hus – lokker med ny bil

I en boligannonse på Finn.no lokker et eiendomsfirma kjøpere med en splitter ny elbil.

...

Vil selge for å leie

Coop bekrefter at de har startet en prosess med tanke på å selge eiendommen Coop Logistikksenter.

...

Slik slipper du unna poseavgift

Slik unngår du Tante Poses nye avgift neste år. Du kan spare miljø og penger. Men du må ikke kaste restavfall i de grønne matposene. Trond Henriksen

Slik forandrer du ølbokser til julepynt

Tomme brus- og ølbokser kan gjøre nytte for seg selv om de ikke går rett i panteautomaten. Her viser forfatter Heidi Bjørnsdotter Thorvik hvordan hun lager en juleengel av en ølboks. (NTB)