USAs utenriksminister Hillary Clinton ankom Utenriksdepartementet fredag, 25 minutter forsinket, til bilaterale samtaler. Foto: Andrea Gjestvang, Utenriksdepartementet/ANB

Deler bekymring for Syria

Hillary Clinton og Jonas Gahr Støre deler bekymringen for at våpen skal flomme inn i Syria, men holder begge fortsatt på at det er diplomati som må løse krisen.
Publisert 01.06.2012 kl. 12:07 Oppdatert 01.06.2012 kl. 13:52

Tips en venn på e-post:


Fakta om Hillary Rodham Clinton

  • Født 26. oktober 1947 i Chicago
  • Gift med tidligere president Bill Clinton. De har datteren Chelsea sammen
  • Utdannet jurist ved Yale University. Partner i et advokatfirma i Little Rock fra 1978 til 1993
  • USAs førstedame fra 1992 til 2001
  • I 1993 ga ektemannen henne ansvaret for å utarbeide et forslag til helsereform, som ble stoppet av Republikanerne i Kongressen året etter
  • Fra 2001 til 2009 senator for delstaten New York
  • Tapte kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2008 for Barack Obama
  • Utenriksminister i Obamas regjering siden januar 2009 (ANB-NTB)
Solen tittet fram idet USAs utenriksminister Hillary Clinton ankom Utenriksdepartementet fredag, 25 minutter forsinket. Der ble hun tatt imot av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Andrea Gjestvang, Utenriksdepartementet/ANB
USAs utenriksminister Hillary Clinton ankommer UD for møte med Jonas Gahr Støre fredag formiddag. Det er et stort sikkerhetsoppbud i forbindelse med besøket, og kortesjen til Clinton telte hele 13 biler. Foto: Elin Bjerkebo, Utenriksdepartementet/ANB

– Det er ingen som tar til orde for militær inngripen i Syria, sa Støre etter sin samtale med den amerikanske utenriksministeren fredag formiddag.

– Jeg synes vi har en sammenfallende analyse, og vi får mange inntrykk fra våre kontakter, spesielt fra Robert Mood, sa Støre til NTB umiddelbart etter at hans gode kollega hastet videre til møte med statsminister Jens Stoltenberg.

Begge er opptatt av å ha en aktiv dialog med Russland, konstaterte Støre. Russland har så langt sammen med Kina satt en effektiv stopper for strengere tiltak mot Syria i FNs sikkerhetsråd.

De to utenriksministerkollegene er begge urolige for situasjonen, og enige om behovet for at Kofi Annans plan kan gjennomføres, slår Støre fast.

Klima i nordområdene, Afghanistan og Myanmar var også temaer i Støres samtale med Clinton.

– Det at Clinton nå bruker to dager i Norge, det tror jeg er et veldig godt uttrykk for hvor godt og nært forholdet mellom Norge og USA er. Det er veldig hyggelig, sa Støre rett før Clinton ankom.

Støre måtte for øvrig selv skjenke i kaffe til Clinton, på grunn av den pågående streiken i staten.

– Det gleder jeg meg til, sa han til NRK før han tok imot den amerikanske utenriksministeren.

Det er et stort sikkerhetsoppbud i forbindelse med besøket, og kortesjen til Clinton telte hele 13 biler.

Etter møtet med Støre skal Clinton ha samtaler og så lunsj med statsminister Jens Stoltenberg, og deretter skal hun i audiens hos kong Harald på Slottet.

I ettermiddag deltar hun på en helsekonferanse i Oslo rådhus, hvor hun etterpå møter noen av de overlevende fra massakren på Utøya. Fredag kveld reiser hun videre til Tromsø. (ANB-NTB)

På forsiden nå