...
Foto: Varfjell, Fredrik

– Dette er en terroraksjon

Politiets innsatsleder Thor Langli fra Jessheim forklarte seg om synet som møtte politiet 22. juli.

Rune Bernhus
Rune Bernhus Profil E-post
Karoline Carlsen
Karoline Carlsen Profil E-post
Brede Høgseth Wardrum
Brede Høgseth Wardrum Profil E-post
Publisert 24.04.2012 kl 11:25 Oppdatert 24.04.2012 kl 13:45

Tips en venn på e-post:Politioverbetjent Thor Langli fra Jessheim var alene på jobb som innsatsleder da bomben smalt i regjeringskvartalet den 22. juli.

Politimannen hadde var på vei inn på kontoret sitt i Grønlandsleire da han hørte eksplosjonen.

Det tok ikke lang tid før innsatslederen var på plass utenfor regjeringsbygget, og omfanget av bomben var et faktum.

Varslet terroraksjonen

– Jeg så at ambulansen allerede var i full gang med intensiv innsats. Området var dekket med vrakgods og jeg ga en situasjonsrapport til operasjonssentralen om det jeg så av skader på materiell og personell.

Langli ga også en klar beskjed til sine kollegaer som var på vei til katastrofeområdet.

– Jeg sa at dette var en terrorhandlig. Det for at patruljer som var på vei inn skulle vite hva vi stod overfor, fortalte Langli.

Trakk styrkene ut

Som ansvarlig for politistyrkene på stedet måtte Jessheim-mannen ta flere vanskelige avgjørelser.

En av dem kom etter at det kom melding om at det var funnet ytterligere to bomber. Langli ba om en rask redegjørelse på dette, men ettersom tiden gikk besluttet han til slutt å trekke ut redningsmannskapene.

– Det var et stort dilemma. Redningsarbeidet var i gang og det var mange skadde. Men hvis det medførte riktighet måtte jeg trekke redningsfolket ut. Til slutt beordret jeg alt redningspersonell ut.

Kort tid etterpå kom imidlertid tilbakemeldingen om hvor informasjonen om de to bombene. Det viste seg å komme via mange ulike kilder, uten at noen visste hvem som var den opprinnelige melderen.

– Da sendte jeg redningsmannskapet tilbake. De alvorligst skadde var allerede kjørt bort før dette så det skal ikke ha fått noen helsemessige konsekvenser.

Takket for innsatsen

Flere ganger under sin vitneforklaring gjentok Langli hvor stor og god innsats samtlige nødenheter gjorde i etterkant av bomben i regjeringskvartalet.

– Jeg vil rette en stor takk til alle som gjorde en formidabel innsats denne dagen, sa politioverbetjenten fra vitneboksen.

I tillegg til å rose sine egne, var Langli også imponert over innsatsen til de sivile som tilfeldig befant seg i området etter eksplosjonen.

Saken oppdateres!

På forsiden nå


...

– Jeg har da ingen grunn til å sutre

CP-rammede Jonas Granås har fast jobb, førerkort, egen bolig og et stort nettverk av venner. – Jeg har hatt CP hele livet, så jeg vet ikke hvordan det er å leve uten.

...

Legger ned 8 senger

Til tross for at lungeavdelingen ved Ahus stadig opplever korridorpasienter og overbelegg, legges åtte sengeplasser ned.

...

Tyvene kom ikke inn

Forsøkte å sage seg inn.

...

Hva gjør skiftarbeid med helsen?

Hundrevis av sykepleiere har sagt ja til å la forskere skal følge med på høstsøvnen. Målet er å finne ut hvordan skiftarbeid virker inn på helsen.